Duur 8 dagen / 7 nachten

Eilanden: Bali, Sumbawa, Flores, Komodo

Klik voor Vertrekdata

Vanaf 2.795 p.p.

Eilanden

Inleiding

Een zee-cruise van Baili naar Komodo (of omgekeerd) is een geweldige ervaring. Dompel je onder in het Komodo National Park en de kleine Soenda-eilanden van Indonesië op een ontdekkingsreis van Bali naar Komodo (I), of van Komodo naar Bali (II). Tijdens deze avontuurlijke, 8-daagse ontdekkingsreis aan boord van de Ombak Putih (24 passagiers) of de kleinere Katharina (12 passagiers) gaat u genieten van afgelegen stranden, rustige kustdorpen, jungle begroeide bergketens, torenhoge vulkanen, rivieren, watervallen, stamrituelen, een mysterieus meer en de legendarische Komodo Dragons. Zoals altijd, zal er ruimschoots gelegenheid zijn om te snorkelen en de caleidoscopische schoonheid van de onderwaterwereld te bewonderen. Ook zijn er stand-up paddleboards en zee kajaks aan boord waar gratis gebruik van gemaakt kan worden om de miraculeuze omgeving te verkennen.

Dag 1

Deze ochtend heeft u vanuit Sanur (zuid Bali) een transfer naar Amed gelegen in het oostelijke district van Karangasem - een exotisch Balinees vorstendom van wouden en machtige bergen, smaragdgroene rijstvelden, mystieke waterpaleizen en prachtige stranden. Onderweg stoppen we in het dorp Tenganan, waar de locale bevolking nog steeds leeft volgens de tradities en ceremonieën van de oude 'Bali Aga' cultuur. We bezoeken tevens het koninklijke waterpaleis van Tirta Gangga, een legendarisch doolhof vol tintelend koude baden, pagode waterfonteinen, stenen beelden en weelderige tuinen. We passeren de in terrassen aangelegde rijstvelden en genieten van een spectaculair panorama dat reikt tot aan de verrre kustlijn. Aangekomen in uw charmante strandhotel, versierd met handgesneden houtsnijwerk, wordt u met warme Balinese gastvrijheid verwelkomd. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op de machtige Gunung Agung vulkaan. U kunt hier heerlijk ontspannen, een duik nemen in het zwembad of in de heldere zee vlak voor uw kamer. Of u maakt op uw gemak een wandeling door het omliggende dorp en de heuvels. Wilt u leren snorkelen, uw reisleider leert u graag de technische kneepjes. Tijdens zonsondergang maakt u bij een drankje in de strandbar kennis met de andere deelnemers waarna u geniet van een welkomstdiner in Balinese-stijl.
dansen draken en inheemse meren

Dag 2

Bij het opstaan tekenen de contouren van uw boot zich af tegen het licht van de opgaande zon. Na ons ontbijt wordt u aan boord gebracht van de Katharina of van de Ombak Putih, trotse Buginese schoeners, gebouwd in de gelouterde traditie van door de eeuwen heen beproefde houten scheepsbouw. Vanaf nu treedt u in de voetsporen van de ontdekkingsreizigers. Met een kleine groep gelijkgestemden gaat u een reeks zeer uiteenlopende eilanden in het fascinerende oosten van Indonesië verkennen. Onderweg kunt u zwemmen, snorkelen, duiken, peddelboarden, kajakken en zonnen op de witte zandstranden van de Bounty eilanden uit uw dromen. Na het lichten van het anker varen we oostwaarts richting Sumbawa en steken de zogenaamde Wallace Lijn over, genoemd naar de beroemde natuuronderzoeker uit de Victoriaanse tijd, Sir Alfred Russel Wallace. Wallace ontdekte dat de flora en fauna in de gebieden ten oosten van deze lijn verwant waren aan die van Australie en ten westen aan die van Azië. We mijmeren hierover terwijl wij achterover leunen in onze dekstoelen en nippen aan een heerlijke ‘sundowner’ met liefde geserveerd door de crew van onze boot.
dansen draken en inheemse meren

Dag 3

We worden wakker bij het prachtige witte zandstrand van het eiland Kenawa in West Sumbawa, waar we na het ontbijt gaan snorkelen, paddle boarden, zwemmen en het eiland kunnen verkennen. Na de lunch cruisen we verder oostwaarts naar het eiland Bungin, thuisbasis van een groep Bajau 'zeezigeuners', die in paalwoningen boven het water wonen en volledig leven van de zee. Het is de op éën na grootste grootste nederzetting van de Bajau in Indonesië en u krijgt hier een mooie en bijzondere gelegenheid kennis te maken met een belangrijk aspect van Indonesië, namelijk als zeevarende natie. Later in de middag varen we door naar Moyo eiland, waar we de nacht zullen doorbrengen.
danse draken en inheemse meren

Dag 4

We liggen bij het wakker worden voor de kust van het eiland Moyo aan de noordkant van Sumbawa. Na het ontbijt lopen we naar de (ondiepe) Diwa Mba waterval, waarboven een dik touw is gespannen. Wie durft, slingert als Tarzan naar beneden om in de poel onder de waterval te plonzen. Tegen het middaguur komen we aan bij Satonda, een mysterieus, vulkanisch eiland. Het kratermeer in het midden werd ooit met zeewater gevuld door de aanstormende tsunami die volgde op de uitbarsting van de Tambora op Sumbawa in 1815. De bevolking heeft in bomen langs het kratermeer wensstenen opgehangen. Komen de wensen uit, dan moet men terug naar het eiland om een dankoffer te brengen. Langs het strand van Satonda ligt een prachtig veelkleurig rif met honderden vissen waar je je langs kunt laten drijven voor een magistrale sightseeing. Bij zonsondergang steken duizenden vliegende honden van Satonda over naar het vasteland om voedsel te gaan zoeken en is de hemel gevuld met klapwiekende contouren van duizenden mythologische vogels - een magisch schouwspel! Na zonsondergang vaart ons cruise schip verder richting het oosten.
dansen draken en inheemse meren

Dag 5

Vroeg in de ochtend komen we aan bij Pulau Sangean, een actieve vulkaan die 1800 meter stijl uit zee oprijst. Het dorpje aan de voet is slechts voor een deel van het jaar bewoond vanwege de periodieke activiteiten van de vulkaan. Soms zwemmen waterbuffels in zee om af te koelen. Aan de noordkant stijgen luchtbellen gevuld met vulkanisch gas op tussen het koraal, wat een heel bijzonder gezicht is. Later in de middag arriveren we bij de witte stranden van Banta, het eerste eiland van de Komodo archipel. Een paradijselijke sfeer na de onheilspellende magie van de natuur die we achter ons hebben gelaten. Hier kunnen we zwemmen, snorkelen en een heuvel beklimmen om van het magnifieke uitzicht te genieten. ‘s Avonds lichten we het anker en zetten we koers naar Komodo eiland.
van Bali naar Komodo

Dag 6

We liggen voor Komodo eiland, een van de 80 eilanden waaruit de Komodo archipel bestaat. O.l.v. een parkwachter lopen we door het savanneachtige, dorre en hobbelige landschap, leefgebied van de ontzagwekkende reuzehagedissen, de Komodo varanen, die we op veilige afstand gaan bewonderen. Onderweg kunnen we herten, wilde zwijnen, geelkuif kaketoes, boshoenders, vlinders en zeldzame orchideeën tegenkomen tussen grillige vijgebomen en scherpgetande lontar palmen. Het wachten is op de eerste dinosaurier! Eentje komt aangewaggeld, met zijn gevorkte tong tastend op zoek naar een mogelijke vijand of prooi, een prehistorisch schouwspel. Terug aan boord varen we richting Pantai Merah, het ‘rode strand’. We gaan hier snorkelen boven een van de mooiste koraalriffen van Oost Indonesie, tussen een onwaarschijnlijke verscheidenheid aan vissen en rode koraalformaties. Later varen we naar het Makassar rif voor een ontmoeting met wiekende mantaroggen en bij Gili Lawa Darat maken we een klim naar de plaatselijke heuveltop voor een magistrale zonsondergang.
van Bali naar Komodo

Dag 7

Vandaag bezoeken we het eiland Rinca, het grootste van de archipel. Opnieuw zullen we onder begeleiding van een parkranger de Komodo varanen tegenkomen, die volgens de geleerden waarschijnlijk aan de wieg stonden van de Chinese Draak. Ook zien we misschien apen, wilde buffels, wilde paarden en herten. Uitzichtpunten onderweg bieden magnifieke panorama’s over land en zee. ’s Middags maken we weer een snorkel stop bij Siaba eiland, waarna we het lieflijke Kelor zullen aandoen en vervolgens misschien kiezen voor een kort bezoek aan het buureiland Kukusan waar zgn. ‘zeezigeuners’ (Bajao) hun huizen op palen boven het water hebben gebouwd. ’s Avonds vieren we onze ‘Grand Finale’ op een onbewoond eiland waar de crew bij het schijnsel van een kampvuur een barbecue bereidt en er op het strand zal worden gedanst bij levende gitaarmuziek en zang. De scroboscopische sterrenhemel vormt het sluitstuk van een onvergetelijke dag.
van Bali naar Komodo

Dag 8

Degenen die vroeg op zijn kunnen nog een laatste keer zwemmen of snorkelen voordat we de baai van Labuhanbajo binnenvaren. Om 9 uur gaan we per bus op weg naar het dorpje Melo. Hier wonen we een uitvoering bij van de zgn ‘Caci’, een ritueel ‘zweep-gevecht’ tussen twee lokale gladiatoren die, bewapend met zweep en schild, dansend op het ritme van traditionele akoustische instrumenten, elkaar een wond op de rug pogen toe te brengen. De mannen van West-Flores zijn befaamd om hun moed en behendigheid en daarvan getuigen de bliksemsnelle en onverschrokken bewegingen, waarmee ze zich in de strijd werpen. De winnaar wordt luid toegejuicht door de bevolking en de voorstelling wordt afgesloten met traditionale dansen van de streek. We keren terug aan boord voor een laatste lunch, waarna u per bus naar het vliegveld wordt gebracht voor uw terugvlucht naar Bali.
van Bali naar Komodo

Aankomst & Start zeecruises van Bali naar Komodo of van Komodo naar Bali…

Afhankelijk van de periode die u kiest zal de cruise starten vanaf het eiland Bali, of vanaf Labuan Bajo (Flores), de poort naar de Komodo archipel. Hier scheept u in op een van onze ‘Pinisi’ of Buginese schoeners voor uw droomcruise door de Indonesische archipel. Wilt u extra dagen doorbrengen op het eiland van vertrek, dan willen wij u graag adviseren bij de keuze van uw verblijfplaats.

Verlengen op Bali … of start Orang-Oetan jungle rivercruise – Kalimantan

Naast een langer verblijf in een leuk beachresort op het populaire eiland Bali is het ook mogelijk om de inheemse dansen, draken en magische meren reizen met vertrek tussen 1 april en 30 juni te combineren met een riviercruise door de jungle, met de mogelijkheid om de bijzondere orang-oetans en neusapen te zien, die zich in de buurt van de rivier ophouden. Ook zult u zich vergapen aan de diverse exotische vogels die laag over de rivier vliegen en kunt u hun gezang beluisteren. En tevens maakt u kennis met de fascinerende cultuur van de beroemde Dyacopterus mensen van het regenwoud - allemaal vanuit een rivierboot, met aircondtioning en voorzien van alle comfort en gemakken. Als u deze geweldige Orang-Oetan experience wilt toevoegen aan uw reis, neem dan contact met ons op. De prijs voor deze 4-daagse spectaculaire Jungle River Cruise is: € 2195,- per persoon.
van Bali naar Komodo

Dag 1: Start Orang-Oetan jungle rivercruise

Deze ochtend vliegt u naar Palangkaraya, de hoofdstad van de Indonesische provincie Centraal Kalimantan. Na een ontmoeting met uw medereizigers, wordt u naar de haven van Palangkaraya gebracht voor de start van de avontuurlijke jungle-cruise op een comfortabele en traditionele rivierboot. Na het inchecken in uw hut varen we stroomopwaarts langs drijvende huizen en kleine dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In de namiddag zullen we per kano een tochtje maken over de glinsterende zwarte meren, waar we o.a. apen, rode langoren en neushoornvogels kunnen zien. Vervolgens kajakken we terug naar de boot voor een heerlijk diner in het midden van de jungle.
jungle river cruise

Dag 2: Bewonder de Orang-Oetans

Terwijl u geniet van een uitgebreid ontbijt verplaatst de hotelboot zich over de Rungan-rivier. Bij aankomst op Bapallas eiland, zullen we met een gemotoriseerde kano de Orang-Oetans in hun natuurlijke leefomgeving gaan observeren. In het centrum van de Borneo Orangutan Survival Foundation zullen we volwassen Orang-Oetans zien, die wachten om naar speciale eilandjes te worden gebracht van waaruit ze definitief zullen worden vrijgelaten. Daarna genieten we van een lunch aan boord en varen we naar Sei Gohong, een klein dorpje op de oevers van de Rungan rivier. Bij aankomst in de namiddag worden we welkom geheten door de dorpsoudste met een welkomst ceremonie. We maken met een lokale gids een wandeling door het dorp, langs ondermeer rubberplantages waar we zien hoe het rubber wordt getapt, evenals andere manieren waarop de lokale bewoners in hun levensonderhoud voorzien. We klimmen naar de top van een heuvel om de zonsondergang over het uitgestrekte vlakke landschap te zien. Terug aan boord cruisen we ‘s nachts door naar Lake Tahai.
jungle river cruise

Dag 3: Langs de Orang-Oetan eilanden

Bij dageraad kunnen vogelliefhebbers een kanotocht maken over Lake Tahai. Daarna genieten we van een ontspannen ontbijt aan boord, terwijl de boot Kaja eiland passeert waar de orang-oetans voor hun definitieve vrijlating verblijven. De boot zet koers naar Kanarakan, varend langs de orang-oetan eilanden. In Kanarakan worden we door de dorpsoudste verwelkomd met een welkomst ceremonie, bezichtigen de gebruikelijke activiteiten in het dorp en drinken met de dorpsoudste de traditionele gekruide koffie. Vervolgens keren we terug naar de boot voor de lunch en cruisen we stroomafwaarts naar Muara Rungan, waar we een diner hebben en een overnachting op een rustige locatie aan de rivier.
jungle river cruise

Dag 4: Einde Jungle River Cruise

Na het ontbijt zet de boot koers naar Tanjung Sangalang, het eindpunt van deze fantastische jungle riviercruise. Transfer naar het vliegveld van Palangkaraya, voor de binnenlandse vlucht terug naar Bali of naar een andere bestemming van uw keus.

Inclusief

  Cabine op basis van 2 personen
  Volpension; ontbijt, lunch en diner
  Alle softdrankjes
  Alle excursies conform programma
  Snorkelmateriaal
  Engelstalige tourleader
  Service van bemanning

Exclusief

 Retourvlucht Schiphol (bij ons te boeken)
 Binnenlandse vlucht (via ons te boeken)
 Eventueel eerste en laatste overnachting
 Visum
 Persoonlijke uitgaven
 Alcoholische dranken
 Reis- en annuleringsverzekering

Interesse Formulier: